Przed pierwszym spotkaniem dobrze jest przygotować sobie kilka rzeczy, które będą pomocne podczas wywiadu żywieniowego.

Dzięki nim będziemy mieli możliwość poznania Twoich dotychczasowych nawyków oraz błędów żywieniowych, a także problemów zdrowotnych, co będzie podstawą do przygotowania idealnie “skrojonej na miarę” diety.

Jak przygotować się do wizyty?
fot. pixabay.com

Przed wizytą przygotuj:

1. Opis dotychczasowego menu

Przez 3 dni (dwa robocze oraz jeden weekendowy) zapisuj w przygotowanym dla Ciebie dzienniczku żywieniowym wszystkie potrawy, które zjadłeś wraz z gramaturą lub miarą domową oraz porą spożycia. Będzie to podstawą do wyznaczenia błędów żywieniowych oraz możliwości zmiany nawyków na lepsze.

pobierz dzienniczek żywieniowy →

2. Jeśli chorujesz – weź ze sobą na spotkanie dokumentację medyczną oraz badania krwi zlecane Ci przez lekarza.

Pozwoli to sprawdzić, na ile Twój organizm radzi sobie z chorobą, jakie ma braki metaboliczne. Dzięki temu przygotowanie diety dopasowanej do potrzeb Twojego organizmu będzie o wiele łatwiejsze.

Jeśli jesteś zdrowy i nie cierpisz na przewlekłe choroby – wykonaj przed wizytą podstawową morfologię krwi, badanie poziomu cholesterolu oraz glukozy. Jeśli zajdzie potrzeba wykonania jeszcze jakiś innych specjalistycznych badań – skieruję Cię na nie.

3. Przygotuj się do wykonywanych pomiarów.

W trakcie naszego pierwszego spotkania będziesz ważony – ubiór niech będzie wygodny, nie krępujący ruchów, niezbyt ciężki. Analizator, by wyniki były miarodajne – wymaga bosych stóp – zrezygnuj więc z rajstop.