Zdrowe przepisy
Aromatyczna kofta indycza z kaszą, zapiekanym kalafiorem, pieczarkami i pomidorami
Sposób przygotowania
Mięso mielone połączyć z jajkiem oraz siemieniem lnianym i pociętym koprem, całość wymieszać i uformować kofty (na długość ok. 1/2 patyczka). Następnie mięso włożyć do lodówki na ok. 20min. do wychłodzenia.
Kaszę kuskus zalać gorącą wodą (ok. 3x więcej niż kaszy), przykryć miseczkę od góry np. talerzykiem i poczekać aż wsiąknie cały płyn. Kalafiora (może być ugotowany wcześniej, może być też surowy) natrzeć ziołami i wraz z pieczarkami rozłożyć na blaszce do pieczenia i zapiekać ok. 20min.
Mięso zapiekać na patelni bez tłuszczu aż do zarumienienia. Kaszę połączyć z kalafiorem oraz pieczarkami. Na koniec dołożyć pomidorki oraz zioła do smaku.