Warzywa zapomniane

Topinambur, jarmuż, czarna rzepa- to warzywa, które od niedawna znów wracają do łask. Przez wiele lat zapomniane, nieużywane- i tu błąd! Bo zawierają wiele wartości odżywczych, które pomogą naszemu organizmowi zachować zdrowie i siły. Warto więc, by znalazły się w naszym menu!

 

Topinambur

Niestety nadal trudnodostępny i możliwy do znalezienia tylko w niektórych sklepach oraz na stoiskach eko. Wyglądem przypomina imbir. Warzywo usprawnia przemiany energetyczne tłuszczów oraz cukrów. Ma niskie IG- stąd zalecany jest również osobom chorującym na cukrzycę. Ma działanie moczopędne, co jest korzystne przy chorobach nerek oraz wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego poprzez zmniejszanie frakcji cholesterolu LDL. Bogate w wit. C, B, fosfor, magnez, żelazo, potas, miedź. Bulwy zawierają spore ilości inuliny, stąd też ma działanie prebiotyczne, wspomagające kolonizację w dobre bakterie jelit.

Jarmuż

Należy do rodziny kapustowatych- to skrzyżowanie kapusty z brokułem. Zawiera bardzo duże ilości wapnia (więcej niż mleko) oraz potasu, a także żelaza i witamin: A, K, C. Idealnie sprawdzi się więc w prewencji oraz leczeniu zachorowań na osteoporozę, nadciśnienie, nowotwory, niedokrwistość czy problemy ze wzrokiem.

 

Koktajl z jarmużu

  • 1 liść jarmużu/ 1 garść jarmużu w opakowaniu
  • 1/2 banana
  • 1/2 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka wody

Całość zblendować.

 

Chipsy z jarmużu

  • jarmuż ok. 3-4 garści
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Jarmuż umyć, a następnie osuszyć. Olej wymieszać z papryką i następnie mocno wetrzeć w jarmuż, energicznie mieszając w misce. Całość rozłożyć na blaszce i piec ok. 10 min. w temp. 190 stopni.

Makaron warzywny z jarmużem

  • 1/2 opakowania makaronu warzywnego z marchwi
  • 3 garście jarmużu
  • 3 łyżki sera typu włoskiego
  • 5 pomidorów suszonych
  • przyprawy i zioła
  • 5 rzodkiewek

Makaron umieścić na patelni, aż zmięknie (al dente). Następnie, w trakcie gotowania dodać jarmuż. Gdy całość będzie miękka- przełożyć na talerz i dodać warzywa oraz przyprawy.

Kaszotto buraczkowe z jarmużem

  • kasza jęczmienna pęczak 50g
  • mięso z piersi kurczaka 100g
  • jarmuż 3 garście
  • 1 burak gotowany

Buraka zetrzeć na tarce, następnie dodać do gotującej się kaszy, całość wymieszać. Dodać mięso z piersi kurczaka pocięte na drobno. Na ostatnie 5 min gotowania- dodać jarmuż.

Czarna rzepa

W smaku podobna do znanej nam rzodkiewki. I niech nie zmyli nas kolor- czarna bowiem jest tylko skórka, a pod nią kryje się biały miąższ o niebywałych właściwościach. Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w związki siarki- zwiększają one ukrwienie skóry, działają przeciwbakteryjnie oraz przyspieszają wydzielanie soków trawiennych oraz żółci. Roślina bogata jest także w witaminę B, C oraz potas, żelazo, wapń i magnez. Idealna do spożywania podczas zapalenia dróg oddechowych, kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości, zapaleniu korzonków i nerowobólach.

 

Surówka z rzepy i jogurtu

  • 2 rzepy czarne
  • 4 łyżki jogurtu
  • zioła i przyprawy

Rzepę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Następnie połączyć z jogurtem, całość wymieszać.

Surówka z rzepy oraz marchwi i rzodkiewki

  • 1 marchewka
  • 2 rzepy czarne
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wymieszać z olejem.

137

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *