
Warzywa zapomniane

Topinambur, jarmuż, czarna rzepa- to warzywa, które od niedawna znów wracają do łask. Przez wiele lat zapomniane, nieużywane- i tu błąd! Bo zawierają wiele wartości odżywczych, które pomogą naszemu organizmowi zachować zdrowie i siły. Warto więc, by znalazły się w naszym menu!
Topinambur
Niestety nadal trudnodostępny i możliwy do znalezienia tylko w niektórych sklepach oraz na stoiskach eko. Wyglądem przypomina imbir. Warzywo usprawnia przemiany energetyczne tłuszczów oraz cukrów. Ma niskie IG- stąd zalecany jest również osobom chorującym na cukrzycę. Ma działanie moczopędne, co jest korzystne przy chorobach nerek oraz wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego poprzez zmniejszanie frakcji cholesterolu LDL. Bogate w wit. C, B, fosfor, magnez, żelazo, potas, miedź. Bulwy zawierają spore ilości inuliny, stąd też ma działanie prebiotyczne, wspomagające kolonizację w dobre bakterie jelit.
Jarmuż
Należy do rodziny kapustowatych- to skrzyżowanie kapusty z brokułem. Zawiera bardzo duże ilości wapnia (więcej niż mleko) oraz potasu, a także żelaza i witamin: A, K, C. Idealnie sprawdzi się więc w prewencji oraz leczeniu zachorowań na osteoporozę, nadciśnienie, nowotwory, niedokrwistość czy problemy ze wzrokiem.
Koktajl z jarmużu
- 1 liść jarmużu/ 1 garść jarmużu w opakowaniu
- 1/2 banana
- 1/2 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka wody
Całość zblendować.
Chipsy z jarmużu
- jarmuż ok. 3-4 garści
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Jarmuż umyć, a następnie osuszyć. Olej wymieszać z papryką i następnie mocno wetrzeć w jarmuż, energicznie mieszając w misce. Całość rozłożyć na blaszce i piec ok. 10 min. w temp. 190 stopni.
Makaron warzywny z jarmużem
- 1/2 opakowania makaronu warzywnego z marchwi
- 3 garście jarmużu
- 3 łyżki sera typu włoskiego
- 5 pomidorów suszonych
- przyprawy i zioła
- 5 rzodkiewek
Makaron umieścić na patelni, aż zmięknie (al dente). Następnie, w trakcie gotowania dodać jarmuż. Gdy całość będzie miękka- przełożyć na talerz i dodać warzywa oraz przyprawy.
Kaszotto buraczkowe z jarmużem
- kasza jęczmienna pęczak 50g
- mięso z piersi kurczaka 100g
- jarmuż 3 garście
- 1 burak gotowany
Buraka zetrzeć na tarce, następnie dodać do gotującej się kaszy, całość wymieszać. Dodać mięso z piersi kurczaka pocięte na drobno. Na ostatnie 5 min gotowania- dodać jarmuż.
Czarna rzepa
W smaku podobna do znanej nam rzodkiewki. I niech nie zmyli nas kolor- czarna bowiem jest tylko skórka, a pod nią kryje się biały miąższ o niebywałych właściwościach. Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w związki siarki- zwiększają one ukrwienie skóry, działają przeciwbakteryjnie oraz przyspieszają wydzielanie soków trawiennych oraz żółci. Roślina bogata jest także w witaminę B, C oraz potas, żelazo, wapń i magnez. Idealna do spożywania podczas zapalenia dróg oddechowych, kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości, zapaleniu korzonków i nerowobólach.
Surówka z rzepy i jogurtu
- 2 rzepy czarne
- 4 łyżki jogurtu
- zioła i przyprawy
Rzepę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Następnie połączyć z jogurtem, całość wymieszać.
Surówka z rzepy oraz marchwi i rzodkiewki
- 1 marchewka
- 2 rzepy czarne
- 5 rzodkiewek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wymieszać z olejem.