TOP 5 wiosennych produktów

Wiosna to czas, gdy na naszym talerzu zaczyna się prawdziwe szaleństwo sezonowych warzyw i owoców! Są jednak takie, które zasługują na szczególną uwagę ze względu na swoje właściwości zdrowotne! Sprawdź, które produkty są totalnym must have!

Rzodkiewka (zarówno bulwa, jak i liście)

Warto włączyć ją do swojego menu ok. 2-3 tyg. po tym jak pojawi się w sklepach (tak, tak pierwsze nowalijki wcale nie są wcale zdrowe!). 100g tego niskokalorycznego warzywa zapewnia aż 25% dziennego zapotrzebowania na wit. C. To również dobre źródło kwasu foliowego, żelaza, magnezu i witamin z gr. B. Wspomaga więc pracę mięśni, układu krwionośnego oraz nerwowego. Zawierają również duże ilości potasu, które korzystnie wpływają na działanie pompy sodowo- potasowej w sercu.

Nie wiem, czy wiesz bogactwem witamin jest nie tyko standardowo zjadana różowa bulwa, ale również liście bogate w wit. C.

Sposób podania:

  • zapiekane rzodkiewki z migdałami
  • pesto z liści rzodkiewki
  • sałatka ze szparagami i rzodkiewką

Szparagi

To chyba warzywo królujące wiosennie na wszystkich stołach! Albo się je kocha, albo nienawidzi – wiem bowiem, że część z Was ma problem z ich przygotowaniem, przez co ich nie lubi. Dlaczego warto się do nich przekonać? Po pierwsze dlatego, że spotkać możemy różne odmiany – jak zielone, fioletowe, białe, przez co zmieniamy nie tylko kolor, ale i smak dania. Po drugie – wiele tutaj witamin i składników mineralnych, które idealnie wzbogacą organizm po zimie. Mamy zarówno kwas foliowy działający przeciwstarzeniowo i tak potrzebny u kobiet w ciąży, wit. C i E działające na odporność oraz wygląd włosów i paznokci, asparaginę wspomagającą pracę nerek oraz inulinę jako naturalny probiotyk.

Sposób przyrządzenia:

  • makaron z sosem szparagowym
  • szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej
  • sałatka ze szparagami i pomidorkami z dipem musztardowym

Truskawki

W większości składają się z wody, więc doskonale nawadniają organizm. Zawiera bardzo duże ilości wit. C wspomagającą odporność i działająca antystarzeniowo, wit. E – działająca antynowotworowo oraz wzmacniająco na włosy i skórę oraz wit. A- polepszające wzrok.

Sposób podania:

  • panna cotta z musem truskawkowym
  • koktajl truskawkowo- orzechowy
  • crumble z truskawkami

Szpinak i jarmuż

Dlaczego razem? Bo to zielone i bardzo niedoceniane warzywa. Bogate w wit. A, C, E, beta karoten, luteinę, zeaksantynę, błonnik, wit. z gr. B i żelazo oraz indole. W 100g jarmużu jest więcej Ca niż w takiej samej ilości mleka – warto więc wzbogacać nim menu oraz wprowadzać w dietach wegetariańskich. Oba produkty mają działanie wzmacniające i polepszające pracę układu krwionośnego, antynowotworowe, antystarzeniowe, obniżające ciśnienie, redukujące stres, zapobiegające krzywicy u dzieci.

Sposób podania:

  • jajecznica ze szpinakiem
  • koktajl z jarmużem i pomarańczą
  • chipsy z jarmużu

Botwinka

Lubimy ją nie tylko za przepiękny wygląd, ale też niepowtarzalny smak. To niskokaloryczne (20 kcal/100g) warzywo jest skarbnicą właściwości odżywczych. Poczynając od żelaza, które przydatne jest, gdy chorujemy na anemię, poprzez przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym, przeciwstarzeniowym, wzmacniającym koncentrację i wydolność. Jest bogata również w witaminę C wzmacniającą odporność, ale także polepszającą wchłanianie Fe oraz kwas foliowy pomocny nie tylko w czasie ciąży, ale również podczas jej planowania.

Sposób podania:

  • chłodnik z botwinki
  • sałatka z botwinką, rzodkiewką i ogórkiem
  • kasza jęczmienna z botwinką i mięsem z piersi z kurczaka

262

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *