Studencie – wspomóż mózg podczas sesji!

Wytężona nauka, nieprzespane noce, egzaminy co kilka dni… brzmi znajomo? Studenckie życie podczas sesji wcale nie jest łatwe. Zazwyczaj kończy się tym, że nie je się nic (bo brak czasu) lub cokolwiek, byle na szybko i gotowe, wspomaga organizm kawą lub napojami energetycznymi (zapraszam na YT do zobaczenia filmiku o tym, czy one są tak naprawdę dobre). Czy to jednak pomaga nam w nauce, czy wręcz przeciwnie – powoduje, że przyswajalność wiedzy jest znikoma, a brak sił bardzo szybko daje się we znaki? Chcesz poznać odpowiedź, jak powinna wyglądać Twoja dieta, by mózg pracował wydajniej, a organizm miał siły na to szaleństwo sesyjne?

 

Węglowodany – źródło energii

Węglowodany i produkty z bardzo dużą ich zawartością to podstawa diety wspomagającej pracę mózgu. Jednak… diabeł tkwi w szczegółach! Węgle proste, jakie znaleźć możemy np. w słodyczach, czy wysokoprzetworzonych produktach zbożowych, czy soki oraz owoce to przypływ energii tylko na chwilę. Podnoszą poziom insuliny gwałtownie, ale równie gwałtownie on spada. Przez co energii mamy w dłuższej perspektywie mało i zaraz znów sięgamy po kolejne tego typu produkty.

Aby wspomóc pracę naszego mózgu powinniśmy spożywać produkty zbożowe jak najmniej przetworzone, a więc razowe, pełnoziarniste, gruboziarniste kasze (gryczana, pęczak). Dzięki temu przez dłuższy czas uwalnia się w naszym organizmie energia, wzrost insuliny jest proporcjonalny, a my mamy paliwo na kilka godzin!

Ok. 30 min. przed egzaminem zalecane jest spożycie szklanki soku, banana, czy 2 kawałków gorzkiej czekolady – dzięki temu właśnie w czasie jego pisania nastąpi wzrost poziomu energii 🙂

Jedzenie wysokoprzetworzone

Raj dla studentów podczas sesji, tym bardziej, że znaleźć możemy nie tylko w budkach przydrożnych, ale w supermarkecie, czy zamówić z dowozem do domu. No przecież nie mamy czasu, energii, doba się nie rozciągnie. Powinniśmy wiedzieć jednak o tym, że takie pożywienie zwiększa poziom insuliny (białe, wysokoprzetworzone pieczywo), cholesterolu (tłuste mięsa, czy frytki), a nawet surówka nie należy do najzdrowszych, gdy polana jest tłustym sosem. Wniosek – jesteśmy “pełni”, ale nasz mózg woła o pomoc! A wystarczyłoby poświęcić kilka godzin na przygotowanie pełnowartościowych obiadów składających się z kasz (można je gotować np. szykując się na uczelnię), warzyw (najprostsza wersja to warzywa mrożone, czy gotowe surówki) oraz mięsa (usmażenie/ grillowanie to kilka minut) i warzywami. A na dodatek z połączeniem dobroczynnych dla mózgu produktów, o których poniżej. Brzmi prosto? Bo tak jest!

 

Produkty wspomagające pracę mózgu – będzie szybko, bo tak wiem, nie macie czasu na czytanie 🙂

  • orzechy włoskie/ migdały/ pestki dyni/ ziarna słonecznika/ len – jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • ryby – kwasy omega 3, witamina D
  • banan, pomarańcza, awokado, melon, pomidor, ziemniak – zawierają potas, który poprawia dotlenienie mózgu
  • orzechy, strączki, warzywa liściaste (sałata, szpinak, jarmuż, kiełki)– źródło żelaza, które jest nośnikiem tlenu i wspomaga dotlenienie mózgu
  • strączki, kasze/ ryże/ makarony/ pieczywo pełnoziarniste, nasiona słonecznika, tuńczyk, kurczak, indyk – duża zawartość witamin z gr. B, których niedobór może powodować osłabienie, rozkojarzenie, bezsenność
  • woda – dobre i prawidłowe (ok. 2l/ dzień) nawodnienie organizmu wspomaga pracę komórek, w tym komórek mózgowych
  • truskawki, maliny, porzeczki mrożone, cytrusy, brokuły, kalafior, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, marchew – źródło antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na pamięć
  • szpinak, jaja, strączki – zawierają kwas foliowy, który pobudza wzrost komórek nerwowych oraz zwiększa produkcję czerwonych krwinek
  • zarodki pszenne, fasola, migdały, strączki – źródło cynku, który odpowiedzialny jest za budowę komórek nerwowych, odsuwa zmęczenie i kłopoty z koncentracją na bok

 

I kilka pomysłów na szybkie dania, które wspomogą pracę Waszego mózgu!

śniadanie – owsianka z pomarańczą oraz orzechami i migdałami/ kasza jaglana z mrożonymi truskawkami i orzechami/ kanapka z pastą z brokuła/ awokado

II śniadanie – koktajl z banana, gorzkiej czekolady i mleka/ koktajl z mleka, truskawek i wiórków kokosowych/ koktajl z pomarańczy i jarmużu

obiad – pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz burakiem/ pierś z indyka z ryżem brązowym i sałatką z kiełków, słonecznika i twarogu/ dorsz w sezamie ze szpinakiem i kaszą jaglaną

podwieczorek – pinakolada (ananas, jogurt, wiórki kokosowe)/ baton Dobra Kaloria/ pralina czekoladowo- bakaliowa (przepis w zakładce Zdrowe przepisy)

kolacja – sałatka (sałata mix, kiełki, jaja, brokuł, słonecznik) z pieczywem razowym/ kanapka z pieczywa razowego z awokado i czarnuszką/ kanapka z łososiem/ śledziem

 

 

I na koniec – studentom życzę oczywiście powodzenia podczas sesji! Niech mózg pracuje!!! 🙂

682

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *