
Sok/ nektar/ napój – jaka różnica?

Chce Ci się pić. Sięgasz po butelkę, na której widnieją piękne i soczyste owoce… a potem sprawdzasz, że w składzie dodany jest cukier, a to, co pijesz to skoncentrowany sok owocowy rozcieńczony z wodą. Rozczarowanie? Sprawdź, jak jego uniknąć i kupować to, co naprawdę zdrowe.
Sok
“Soki owocowe są wyrobami zdolnymi do fermentacji, lecz niesfermentowanymi, otrzymanymi z jadalnych części zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych, lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadającymi barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z owoców, z których wyrób jest wytwarzany.” [1]
Niestety niewiele ich na rynku, a szkoda! Sok to nic innego jak wyciśnięte owoce lub warzywa. Zgodnie z prawem można tak nazwać również mocno zagęszczony sok w 100% składający się z owoców rozcieńczony z wodą. Nie powinien być dodatkowo dosładzany, gdyż słodki smak zawdzięcza naturalnemu cukrowi zawartemu w owocach – fruktozie.
Nektar
“Nektary owocowe są wyrobami zdolnymi do fermentacji, lecz niesfermentowanymi, otrzymanymi przez dodanie wody z dodatkiem lub bez dodatku cukrów lub miodu do:
1) soku owocowego,
2) soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego,
3) zagęszczonego soku owocowego,
4) soku owocowego wyprodukowanego z użyciem ekstrakcji wodnej,
5) soku owocowego w proszku,
6) przecieru owocowego lub zagęszczonego przecieru owocowego,
7) mieszaniny wyrobów wymienionych w pkt 1–6
– spełniającymi wymagania dotyczące minimalnej zawartości soków lub przecierów owocowych określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.” [1]
Przekładając to na prostszy język – nektar produkowany jest z dużo mniejszej ilości owoców. Jest to po prostu sok rozcieńczony z wodą. Swój smak i wartości odżywcze może zawdzięczać dodatkom – a więc np. dodawanym witaminom czy dosładzaniu za pomocą cukru dodanego, czy miodu. Nadal nie powinien zawierać konserwantów, barwników oraz sztucznych aromatów.
Napój
Tu już trochę “hulaj dusza, piekła nie ma”. W napoju mamy dużo mniej owoców niż w nektarach, a więc jest to dużo mniej naturalny i może zawierać chemiczne składniki. Zazwyczaj jest to ok. 5-10% owocu. Może być w nim dodatkowo cukier, kwasy jabłkowy czy cytrynowy, barwniki i aromaty, dodawane są również witaminy.
Podsumowując – wybieraj soki!!! Jest w nich najwięcej zdrowia i natury 🙂 Niemniej zawsze, ale to zawsze czytaj etykiety! To właśnie patrząc nie na pierwszą stronę i zachęcające nas soczyste owoce, a na to, z czego się składa, czy są w nim dodatkowo cukier, wzbogacany jest witaminami (które naturalnie możemy mieć przecież w owocach) oraz z jakiej ilości owocu wyprodukowano 1l napoju, który spożywasz 😉
[1] https://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.2014.072.0000494,rozporzadzenie-ministra-rolnictwa-i-rozwoju-wsi-w-sprawie-szczegolowych-wymagan-w-zakresie-jakosci-handlowej-sokow-i-nektarow-owocowych.html
Komentarze: 2
Sok – to on najczęściej gości na moim stole. Uwielbiam pić soki w szczególności bananowy mój ulubiony.
Nektary w szczególności jabłko-mięta często spożywane są u mnie w domu. Porządny zastrzyk witamin, to jest to co lubimy. Duzo pijemy soków owocowych i warzywnych.