Sok/ nektar/ napój – jaka różnica?

Chce Ci się pić. Sięgasz po butelkę, na której widnieją piękne i soczyste owoce… a potem sprawdzasz, że w składzie dodany jest cukier, a to, co pijesz to skoncentrowany sok owocowy rozcieńczony z wodą. Rozczarowanie? Sprawdź, jak jego uniknąć i kupować to, co naprawdę zdrowe.

Sok

“Soki owocowe są wyrobami zdolnymi do fermentacji, lecz niesfermentowanymi, otrzymanymi z jadalnych części zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych, lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadającymi barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z owoców, z których wyrób jest wytwarzany.” [1]

Niestety niewiele ich na rynku, a szkoda! Sok to nic innego jak wyciśnięte owoce lub warzywa. Zgodnie z prawem można tak nazwać również mocno zagęszczony sok w 100% składający się z owoców rozcieńczony z wodą. Nie powinien być dodatkowo dosładzany, gdyż słodki smak zawdzięcza naturalnemu cukrowi zawartemu w owocach – fruktozie.

 

Nektar

“Nektary owocowe są wyrobami zdolnymi do fermentacji, lecz niesfermentowanymi, otrzymanymi przez dodanie wody z dodatkiem lub bez dodatku cukrów lub miodu do:

1) soku owocowego,

2) soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego,

3) zagęszczonego soku owocowego,

4) soku owocowego wyprodukowanego z użyciem ekstrakcji wodnej,

5) soku owocowego w proszku,

6) przecieru owocowego lub zagęszczonego przecieru owocowego,

7) mieszaniny wyrobów wymienionych w pkt 1–6

– spełniającymi wymagania dotyczące minimalnej zawartości soków lub przecierów owocowych określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.” [1]

Przekładając to na prostszy język – nektar produkowany jest z dużo mniejszej ilości owoców. Jest to po prostu sok rozcieńczony z wodą. Swój smak i wartości odżywcze może zawdzięczać dodatkom – a więc np. dodawanym witaminom czy dosładzaniu za pomocą cukru dodanego, czy miodu. Nadal nie powinien zawierać konserwantów, barwników oraz sztucznych aromatów.

Napój

Tu już trochę “hulaj dusza, piekła nie ma”. W napoju mamy dużo mniej owoców niż w nektarach, a więc jest to dużo mniej naturalny i może zawierać chemiczne składniki. Zazwyczaj jest to ok. 5-10% owocu. Może być w nim dodatkowo cukier, kwasy jabłkowy czy cytrynowy, barwniki i aromaty, dodawane są również witaminy.

 

Podsumowując – wybieraj soki!!! Jest w nich najwięcej zdrowia i natury 🙂 Niemniej zawsze, ale to zawsze czytaj etykiety! To właśnie patrząc nie na pierwszą stronę i zachęcające nas soczyste owoce, a na to, z czego się składa, czy są w nim dodatkowo cukier, wzbogacany jest witaminami (które naturalnie możemy mieć przecież w owocach) oraz z jakiej ilości owocu wyprodukowano 1l napoju, który spożywasz 😉

 

 

[1] https://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.2014.072.0000494,rozporzadzenie-ministra-rolnictwa-i-rozwoju-wsi-w-sprawie-szczegolowych-wymagan-w-zakresie-jakosci-handlowej-sokow-i-nektarow-owocowych.html

533

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *