Śledzie na 2 niecodzienne sposoby

Śledź to nie jest typowo wigilijna ryba (przynajmniej na większości stołów). Generalnie raczej go unikamy w diecie, zapominając, że jest skarbnicą wartości odżywczych! Ma więcej kwasów omega niż łosoś, a jest relatywnie tańszy!

Poniżej więc 2 sposoby na niecodzienne podanie tej ryby zaczerpnięte i zmienione przeze mnie z portalu Kwestia Smaku. Smacznego!

 

 

Tatar ze śledzia

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 filety śledziowe
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • pęczek szczypiorku
  • 10g oleju rzepakowego
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kolendra do przybrania

 

Wykonanie:

Filety śledziowe odmoczyć, a następnie pokroić w drobną kosteczkę (jak na tatara). Następnie bardzo drobno pokroić ogórki kiszone. Wmieszać z pozostałymi składnikami, dodać kolendry i szczypiorku do przybrania.

Śledzie z pomidorami suszonymi

Składniki: (na 4 porcje)

  • 4 filety śledziowe
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • szczypta pieprzu
  • 1 czerwona cebula
  • ½ opakowania suszonych pomidorów bez zalewy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pęczek natki pietruszki

 

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć. Wymieszać musztardę, pieprz i olej – natrzeć nimi śledzie. Cebulę pociąć w piórka lub kostkę, wedle uznania, a następnie wraz z pokrojonymi na mniejsze części pomidorami – połączyć ze śledziami. Na koniec posypać natką pietruszki. Pozostawić ok. 2h, by smaki się przegryzły.

327

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *