
Śledzie na 2 niecodzienne sposoby
17 grudnia 2018

Śledź to nie jest typowo wigilijna ryba (przynajmniej na większości stołów). Generalnie raczej go unikamy w diecie, zapominając, że jest skarbnicą wartości odżywczych! Ma więcej kwasów omega niż łosoś, a jest relatywnie tańszy!
Poniżej więc 2 sposoby na niecodzienne podanie tej ryby zaczerpnięte i zmienione przeze mnie z portalu Kwestia Smaku. Smacznego!
Tatar ze śledzia
Składniki: (na 2 porcje)
- 2 filety śledziowe
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- pęczek szczypiorku
- 10g oleju rzepakowego
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kolendra do przybrania
Wykonanie:
Filety śledziowe odmoczyć, a następnie pokroić w drobną kosteczkę (jak na tatara). Następnie bardzo drobno pokroić ogórki kiszone. Wmieszać z pozostałymi składnikami, dodać kolendry i szczypiorku do przybrania.
Śledzie z pomidorami suszonymi
Składniki: (na 4 porcje)
- 4 filety śledziowe
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- szczypta pieprzu
- 1 czerwona cebula
- ½ opakowania suszonych pomidorów bez zalewy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć. Wymieszać musztardę, pieprz i olej – natrzeć nimi śledzie. Cebulę pociąć w piórka lub kostkę, wedle uznania, a następnie wraz z pokrojonymi na mniejsze części pomidorami – połączyć ze śledziami. Na koniec posypać natką pietruszki. Pozostawić ok. 2h, by smaki się przegryzły.
1 komentarz
Ciekawe przepisy. Ja raczej śledź ze śmietaną, ale Twoje pomysły chętnie wypróbuję 🙂