Przepisy na zdrowy chleb

Chleb to w menu typowego mieszkańca naszego kraju podstawowy produkt. Nie jestem zwolenniczką, by zjadać go 3-4x, niemniej nie znaczy to, że należy zupełnie wykluczyć go z codziennego jadłospisu! W przypadku chleba warto sięgnąć jednak po to, co wartościowo – a więc nie ilość, a jakość ma znaczenie! Poniżej 3 niecodzienne propozycje na bardzo zdrowe chleby – wypróbuj koniecznie!

 

Chleb dyniowy

  • 300g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanka letniej wody
  • 150g mąka pszenna typ 2000
  • 350g mąka pszenna typ 650
  • 20g drożdże świeże
  • 100g olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki ciepłego mleka

Dynię ugotuj/ zapiecz. Rozdrobnij blenderem i wystudź. Następnie drożdże wymieszaj z cukrem, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami wody oraz odstaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąk, przestudzone puree, wyrośnięte drożdże, olej i pozostałą letnią wodą. Wyrabiaj mikserem, a tak uformowane ciasto przełóż do miski i nakryj ściereczką oraz odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu wyrabiaj rękami i przełóż do formy. Na koniec nasmaruj ciepłym mlekiem oraz posyp pestkami. Zapiekaj ok. 35 min w temp. 180 stopni.

 

Chleb z ziaren

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1,5 szklanki płatków owisanych
  • 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Suche składniki wymieszaj, następnie dodaj wodę, olej i miód. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 2h, aby produkty wchłonęły wodę. Przełóż masę do keksówki, piecz ok. 60 min. w temp. 180 stopni. Koniecznie wystudź, gdyż gorący będzie się kruszył!

 

Chleb pomidorowy

  • 150g mąki pszennej typ 2000
  • 350g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 5g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 250ml ciepłej wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 czubate łyżki oregano
  • 1 łyżka tymianku

Mąki połącz, a następnie wymieszaj 1 łyżkę wody, cukier, drożdże i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj oliwę, resztę wody i mąki oraz zaczyn- całość wymieszaj. Wyrabiaj ciasto energicznie aż stanie się elastyczne, pozostaw w misce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj. Układaj warstwowo, a pomiędzy smaruj pastą pomidorową. Po raz kolejny pozostaw do wyrośnięcia i piecz ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

220

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *