
Niedługo będziecie Rodzicami? – czyli o planowaniu ciąży

Bardzo ważna decyzja obojga przyszłych rodziców. Gdy na świat ma przyjść Mały Człowiek przygotowanie do tego momentu wymaga zmian. I to nie tylko tych mentalnych, czy urządzenia kącika dla Maleństwa, ale przede wszystkim racjonalizacji w diecie, by zarówno mama, jak i tata mogli dobrze przekazać swoje geny.
Dieta przyszłych rodziców jest bardzo istotna. I to nie tylko zdrowe odżywianie mamy, ale także racjonalna dieta ojca wspomagają zapłodnienie. Dodatkowo stres, mała aktywność fizyczna, czy bardzo zabiegany czas, który jest już chyba wizytówką naszych czasów, niestety nie działają sprzyjająco. Należy więc dokonać zmian w całym trybie życia, zwolnić, uspokoić się i naładować swój organizm witaminami i składnikami mineralnymi, by móc przywitać na świecie Dziecko.
Witaminy i składniki mineralne wspomagające płodność
- kwas foliowy – szpinak, brukselka, brązowy ryż, szparagi, strączki, banany, rośliny zielone – wspomaga tworzenie cewy nerwowej oraz prawidłowy rozwój tego układu u dziecka
- żelazo – jaja, ryby, herbata z pokrzywy, ciemnozielone warzywa liściaste, suszone śliwki, burak, szpinak – niezbędny dla kobiet w ciąży, gdyż niedokrwistość nie sprzyja zagnieżdżaniu się zarodka
- wapń – komosa ryżowa, nabiał, ryby, migdały, orzechy, brokuł, jarmuż
- selen – śledź, tuńczyk, brokuły, czosnek, cebula, orzechy brazylijskie
- cynk – owoce morza, pestki dyni, pełne ziarno, suszone owoce – niezbędne nie tylko Paniom, ale w szczególności Panom – odpowiedni poziom tego mikroskładnika wpływa na zwiększenie i wzrost przeżywalności plemników
- mangan – orzechy, pełne ziarno, strączki
- magnez – ciemnozielone warzywa liściaste, orzechy, brązowy ryż, kakao, czekolada, nasiona słonecznika
- NNTK – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, orzechy, migdały, awokado, oliwa z oliwek, oleje roślinne, ryby
- wit. z gr. B – brązowy ryż, awokado, soczewica, komosa ryżowa, strączki, sardynki, jaja, produkty pełnoziarniste
- wit. C – surowe owoce i warzywa (w tym ziemniaki, brokuł, cytrusy, dzika róża, papryka)
- wit. E – zarodki pszenicy, oliwki, awokado, orzechy, nasiona
- wit A – marchew, pomidory, kapusta, szpinak, brokuł
- bakterie probiotyczne – nabiał, kiszonki
Zioła wspomagające płodność
Zioła działają wspomagająco przy planowaniu potomstwa oraz naturalnym leczeniu niepłodności. Wpływają dobroczynnie na często bardzo rozregulowany układ hormonalny, co wpływa na unormowanie funkcjonowania jajników.
- niepokalanek pospolity – pomaga regulować cykl miesięczny, przywraca równowagę hormonalną, pobudza owulację, zwiększa płodność
- aletra lecznicza – wzmacnia narządy rozrodcze
- dzięgiel chiński – działa tonizująco na krew, dostarcza składników pokarmowych niezbędnych do zwiększenia płodności, może zwiększać szanse zagnieżdżenia się zarodka
- olej z wiesiołka – bogaty w NNKT
- czerwona koniczyna – zawiera izoflawonoidy, związki hormonopodobne, które pomagają zwiększyć wytwarzanie estrogenów
- korzeń lukrecji – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy
Trzeba pamiętać o tym, że mimo, iż wszystkie w/w zioła mają dobroczynny wpływ, nie należy ich łączyć, gdyż będą wchodzić ze sobą w reakcje krzyżowe, zmniejszając lub zupełnie niwelując skuteczność.
Suplementy płodności
Oczywiście jestem zwolennikiem stwierdzenia, że witaminy i składniki mineralne najlepiej dostarczać z żywnością. Niemniej, przez wzgląd na to, że nie zawsze nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana i mogą występować braki – zaleca się suplementację witaminy D oraz kwasu foliowego.
Wpływ tkanki tłuszczowej
I nie chodzi tu tylko o atrakcyjny wygląd, ale przede wszystkim o poziom tkanki tłuszczowej w organizmie, która jest czynnikiem niezbędnym do tego, aby mogło dojść do jajeczkowania i docelowo do zapłodnienia. Badania wskazują na to, iż ok. 50% kobiet z BMI niższym niż 20 jest niepłodnych.
Idealnym BMI dla kobiety jest BMI pomiędzy 23 a 24, co wskazuje na masę ciała prawidłową, mieszczącą się w normach. Jak już pisałam wcześniej niedowaga może przyczynić się do braku płodności kobiet, nadwaga zaś – zaburza proces owulacji, gdyż nadmiar tk. tł. wytwarza dodatkowe estrogeny i rozregulowuje układ hormonalny.
Reasumując
- prawidłowe, racjonalne i zróżnicowane odżywianie to podstawa
- witaminy i składniki mineralne mają moc – dzięki nim zwiększa się poziom płodności i szansa na poczęcie potomstwa
- szczęśliwa przyszła mama, to zrelaksowana mama! Odłóż kłopoty na bok, spaceruj!
- zwiększ aktywność fizyczną – wspomoże to regulację układu hormonalnego, wyciszy, ale także przygotuje mięśnie do czasu ciąży, a potem ułatwi poród
- i ostatnie, ale chyba najważniejsze – TO NIE TYLKO DIETA PRZYSZŁEJ MAMY W TYM CZASIE JEST ISTOTNA! PRZYSZŁY TATO WEŹ SIĘ ZA SIEBIE I POSTARAJ SIĘ! 🙂