Mleko roślinne- zrób to sam!

Większość z nas przyzwyczajona jest do spożywania mleka krowiego i produktów nabiałowych. Z tych roślinnych – zazwyczaj rezygnujemy ze względu na wysoką cenę oraz nieznajomość smaku. Spróbuj zrobić je w domu i zobacz, jakie są wartościowe oraz smaczne!

 

 

MLEKO KOKOSOWE

1 szklanka wiórków kokosowych+
4 szklanki wody

 

Wiórki namoczyć w wodzie, następnie po ok. 6h (najlepiej nocy) całość zagotować do ok. 60 stopni. Następnie “miksturę” zblendować i odsączyć płyn od części stałej.

 

Koszt w sklepie: 10-13zł
Koszt domowego: 2zł

 

 

 

MLEKO RYŻOWE

1 szklanka ugotowanego ryżu+

4 szklanki wody

 

Ryż ugotować, dodając większą niż potrzeba ilość wody. Całość zblendować na jednolitą masę i odcedzić.

 

Koszt w sklepie: 3-9zł
Koszt domowego: 0,50zł

 

 

MLEKO JAGLANE

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej+ 4 szklanki wody

Kaszę przepłukać, następnie ugotować, dodając większą niż potrzeba ilość wody. Całość zblendować na jednolitą masę i odcedzić.

 

Koszt w sklepie: 8-10zł
Koszt domowego: 0,50zł

 

MLEKO OWSIANE

1 szklanka namoczonych płatków owsianych+
4 szklanki wody

 

Płatki namoczyć ok. 2 szklankami wody na ok. 8h (najlepiej na noc), następnie dodać wodę i całość zblendować.

 

Koszt w sklepie: 6-10zł
Koszt domowego: 0,50zł

 

MLEKO SEZAMOWE

1 szklanka sezamu namoczonego+ 4 szklanki wody

 

Sezam namocz ciepłą wodą (ok. 1,5 szklanki) na noc. Rano zblenduj z wodą i odstaw jeszcze na ok. 2h.

 

Koszt w sklepie: 13-15zł
Koszt domowego: 3zł

 

 

MLEKO MIGDAŁOWE

1 szklanka namoczonych migdałów+ 4 szklanki wody

 

Migdały namoczyć w 1 szklance wody, następnie dodać pozostałą wodę i zblendować. Całość odsączyć, by powstał klarowny płyn.

 

Koszt w sklepie: 10-15zł
Koszt domowego: 4zł

 

MLEKO ORZECHOWE

1 szklanka namoczonych orzechów (np. nerkowca, włoskich)+ 4 szklanki wody

 

Orzechy namoczyć w ciepłej wodzie, najlepiej na noc. Rano dodać pozostałą ilość wody i zblendować.

 

Koszt w sklepie: 10-15zł
Koszt domowego: 5zł

 

 

DLACZEGO WARTO?

  • poznawanie nowych smaków
  • mnogość witamin i składników mineralnych (w tym Fe, kwasów omega)
  • wprowadzenie do menu białka roślinnego (np. płatki owsiane)
  • ekonomia (koszt samodzielnego przygotowania ok. 5x niższy niż sklepowego)
  • 100% świadomość składu (niestety sklepowe mleka roślinne bardzo często zawierają również cukier w składzie)
  • w mleku roślinnym produktu z którego powstało mleko jest 2-5%, samodzielne wykonanie to ok. 20%

183

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *