Książki kucharskie, które polecam

Książki uwielbiam i mogłabym czytać i przeglądać godzinami. Jednak szczególne miejsce na mojej półce i moim sercu zajmują książki kucharskie – to z nich czerpię inspiracje do diet, poznaję nowe smaki i wprowadzam nowości na moim talerzu. Poniżej kilka propozycji książek, bez których nie wyobrażam sobie życia!

Jadłonomia i Nowa Jadłonomia Marty Dymek
Kuchnia roślinna dla każdego Eryka Wałkowicza

Wegetariańskie (lub wręcz wegańskie) podejście do otaczającego świata. Idealne, by odkryć, że na obiad zamiast mięsa można stworzyć minimum 100 innych dań. Wspaniałe propozycje na warzywne pasty, zupy, czy koktajle. Dodatkowo słodycze, które zasmakują każdemu!

Tuba Smaku, czyli 110 kulinarnych pomysłów

Idealne nie tylko na prezent, ale również jako inspiracja do niecodziennego podejścia do wielu okazji i eventów. Zdrowe i nieco mniej zdrowe (ale zapewne równie smaczne) dania, niebanalne połączenia smaków i zabawa kolorami na talerzu!

 

Gotuję, nie marnuję Sylwii Majcher

Książka pokazująca, w jaki sposób można zużyć to, co najczęściej zalega nam w lodówkach lub grozi wyrzuceniem, gdyż nie mamy na dane warzywo/ owoc po prostu pomysłu. W bardzo przystępny i mądry sposób autorka podchodzi do nurtu zero waste w żywieniu, pokazując, że małym nakładem energii można stworzyć prawdziwe kulinarne cuda!

Fit słodkości Kingi Paruzel

Kinga Paruzel udowadnia, że słodycze mogą być nie tylko przepyszne, ale i zdrowe. Zdecydowanie jej przepisy polecam każdemu, bo są proste, nieskomplikowane, ale i pokazujące prawdziwą głębię smaku!

 

Książki kuchni Lidla

Cenię je nie tylko za przystępność, ale także niebanalne podejście do tematu. Kucharze, zgoła bardzo różniący się podejściem do kuchni, pokazują jak można przygotować zdrowe i smaczne dania dla całej rodziny z łatwodostępnych produktów. Publikacja podoba mi się, gdyż nie tylko zawiera przepisy, ale także część merytoryczną – pod przewodnictwem prof. Jarosza – specjalisty najwyższej klasy!

 

 

341

Komentarze: 2

Książka “Ryby są super” była dla mnie ogromnym rozczarowaniem, nie wykorzystałam niestety żadnego przepisu. Może podpowiesz, czy masz w tej książce jakiegoś ulubieńca?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *