Jemy oczami…

Tytuł powinien brzmieć: jemy oczami – czyli czy estetyka podania ma znaczenie?! A więc ma, czy nie ma? Czy nawet jeśli masz super zdrowe danie, ale podane w nieładny sposób, czy też w całości zblendowane przy dziwnym brązowym kolorze (który powstaje np. z połączenia banana i jabłka) masz na nie ochotę? Czy jeśli jesz swoje ulubione danie, ale wrzucone “na kupę” składniki jedne na drugich – masz na nie większą ochotę niż na estetycznie podane, ładnie ułożone, na fajnym talerzu? Chyba nie! A więc dziś właśnie o tym, czy jemy oczami oraz dlaczego czasem zdrowe zestawienia dań są dla nas nieakceptowane!

 

Składniki i techniki kulinarne

To, z czego powstaje nasze danie ma istotne znaczenie. Po pierwsze chodzi o jakość produktów. Starajmy się wybierać mniejszą ilość produktów, ale bardzo dobrej jakości, dzięki czemu czujemy dokładnie smak dania, soczystość produktów i czujemy radość z ich spożywania.

Podstawą estetyki będą składniki i ich przetworzenie. Istotne będzie więc nie tylko wybranie określonych i dobrych jakościowo produktów, ale i przemyślenie, w jaki sposób ich spożycie przyniesie nam największą radość. Często mamy taki problem z dietami rozpisanymi przez dietetyka – nie wiemy, jak jakieś danie ma wyglądać, ktoś wchodzi w nasze żywienie z butami… O nie! Myślisz sobie – powrzucam wszystko razem, wymieszam i gotowe! Oczywiście możesz tak zrobić – nikt Ci tego nie broni. Niemniej o ile większa satysfakcja byłaby, gdybyś podał określone danie oddzielnie, kolorystycznie, czy też nie gotując, a np. w formie surowej – mała zmiana, a jaka różnica! Często zmiana przetworzenia i wprowadzenie techniki kulinarnej ma znaczenie! I to jakie!

Jestem bardzo dużą fanką blendowania – przygotowuje się to szybko, łatwo, można “zmieścić” wiele składników i wartości odżywczych. Niemniej nie wszystko się sprawdza. Podane przeze mnie wcześniej zestawienie jabłka i banana – oj nie! Tak samo część zup, czy puree z niektórych składników. Przygotowując więc danie, do którego często na diecie się przekonujesz i starasz się “polubić” zdrowe produkty – postaraj się być może nie blendować, a z tych samych składników zrobić sałatkę owocową – już wygląda lepiej i mniej przerażająco.

Gotowanie, próżenie, zapiekanie w piekarniku – to idealne rozwiązania. Postaraj się zastosować te techniki kulinarne, ale również zadbaj o to, by były z dodatkiem ziół, warzyw (czyż nie lepiej wygląda mięso zapiekane z warzywami sezonowymi, niż samo brązowej barwy mięso? Czy nie lepiej smakuje i wygląda próżenie w garnku, jeśli dodamy dużej ilości świeżych ziół?)

 

Jedzenie “na surowo”, czyli sałatki i surówki. Moc kolorów! Można poszaleć i pociąć warzywa w kostkę, talarki, paski… Ser możemy pokruszyć, pociąć w kostkę, wyciąć kółka. Dodatkowo posypanie nasionami i orzechami, polanie dressingiem – już uatrakcyjnia nasze danie! I jest o wiele przyjemniej!

Słodycze – to chyba najlepsza okazja na estetyczne podanie dania! Można bawić się fakturą, dodatkami, polewami – od wyboru do koloru!

 

Podanie dania

Przygotowanie dania to dopiero połowa estetycznej drogi naszego dnia. Niemniej ważne, a czasem nawet i ważniejsze jest to na czym, w jaki sposób je podamy.

Talerze, półmiski, miseczki – staraj się, by były ładne i Tobie się podobały. Lubisz jeść na niebieskich talerzach – proszę bardzo! Masz piękną porcelanę po babci, którą używasz tylko w święta – zmień to! Spraw, by każdy posiłek był celebrowany i sprawiał radość.

Obrusy, serwetki – a jakże! Jeśli tylko masz możliwość – zrób to! Boisz się, że się pobrudzi? Trudno – wypierze się! A jeśli nadal Cię to nie przekonuje – zastosuj kolorowe i relatywnie tanie podkładki.

“Przystrojenie dań” – niech nie szkoda będzie Ci świeżych ziół, przypraw, warzyw, owoców, nasion i orzechów. Czyż nie lepiej smakować będzie kanapka z kiełkami i pomidorem oraz szynką niż z samą szynką? Czy obiad nie smaczniej odbieramy, gdy mięso podamy na ładnym półmisku z ziołami obok, a nie w garnku brudnym, bo gotując wykapała nam woda?

 

Pamiętaj o tym, zastanawiając się czasem dlaczego Ty lub Twoje dziecko nie lubi jeść określonych dań. Oczywiście może być tak, że Tobie, czy jemu to nie smakuje. Niemniej bardzo często jest to jednak spowodowane tym, że po prostu dania są… brzydkie. Podane byle jak. O nieestetycznym kolorze. Na wyszerbionym talerzu. Lub w brudnym garnku. Widzisz błędy?

Spróbuj to zmienić! Przygotuj sobie w ramach próby 1 dzień estetycznego jedzenia – widzisz różnicę? Czerpiesz większą radość? Masz ochotę na więcej zdrowych i sezonowych dań oraz “kombinowanie” w kuchni! Jeśli odpowiedziałeś 3x TAK – gratuluję! Oby tak dalej!

412

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *