Dieta ucznia – o czym pamiętać?

Rok szkolny właśnie się rozpoczął. Wraz z nim pojawił się temat diety ucznia – jak powinna być skomponowana, z czego się składać, co mają zawierać w sobie posiłki, by były zdrowe i wartościowe dla dziecka? Pytań bez liku – postaram się więc po krótce na nie odpowiedzieć!

 

Po pierwsze – określenie ilości posiłków

Zależne przede wszystkim od długości spędzonego czasu w szkole. Zaczynamy jednak od śniadania – pierwszego i podstawowego posiłku w ciągu dnia, którego nie należy pomijać! Jak wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie organizatora programu „Śniadanie Daje Moc” aż 24% dzieci nie spożywa go przed wyjściem do szkoły. Wiązać się to może nie tylko ze zmniejszoną energetycznością menu w ciągu całego dnia, ale także ma wpływ na spadek koncentracji, wydolności fizycznej, zmęczenie, rozdrażnienie, a także większą chęć na słodkie przekąski (zwiększające w krótkim czasie poziom glukozy we krwi).

Ile więc posiłków powinno nasze dziecko zabierać ze sobą do szkoły? Przy założeniu, że śniadanie spożywane jest w domu – zalecana ilość to 2-3 posiłków (II śniadanie ok. 11:00, lunch ok. 13:00 lub dodatkowa przekąska, gdy np. lekcje trwają do 15:00, a po przyjściu do domu całej rodziny serwowana jest obiadokolacja).

 

Po drugie – różnorodność

Odejdźmy od diety typowo kanapkowej – bo szybko, bez problemu, łatwo! Takie podejście powoduje, że dieta nie tylko jest monotematyczna (kanapka z szynką/ serem to standard), ale przede wszystkim – niedoborowa w witaminy i składniki mineralne potrzebne dziecku do rozwoju, wzrostu, budowania masy kostnej i mięśniowej oraz wspomagania pracy układu nerwowego.

W zamian za tradycyjne kanapki proponuję te z pastami warzywnymi, a także tortille z warzywami, sałatki, koktajle, szaszłyki! Jeśli brakuje Ci inspiracji zapraszam na: www.marzenakasprzak.pl/sklep tam wiele ciekawych rozwiązań dla najmłodszych!

 

Po trzecie – piramida żywienia

Stworzona przez Instytut Żywności i Żywienia piramida dla dzieci i młodzieży to absolutny must have! Koniecznie wydrukuj ją i zawieś na lodówce – niech dziecko się z nią zaznajamia! Dodatkowo przeprowadź rozmowę w domu nt. powagi zrównoważonej diety oraz próbowania nowych smaków. Wspólne gotowanie to nie tylko inwestycja w przyszłość, ale i świetna rodzinna zabawa!

Dodatkowo- jak wskazują zalecenia- codzienna dieta dziecka powinna zawierać:

  • Produkty zbożowe 5 porcji
  • Mleko i produkty mleczne 3 porcje
  • Mięso, drób, ryby, jaja 1-2 porcje
  • Warzywa 5 porcji
  • Owoce 4 porcje
  • Tłuszcze 1-2 porcje

Po czwarte – zrezygnuj ze słodkich przekąsek oraz napojów słodzonych

Zamień słodzone cukrem oraz syropem glukozowo- fruktozowym napoje na wodę, a batoniki i słone przekąski na warzywa i owoce! Dlaczego? Podstawą w nich jest bardzo mała lub żadna ilość witamin i składników mineralnych, duża za to- cukru i tłuszczów nasyconych. Nie tylko wywołuje to bardzo szybkie pobudzenie u dziecka, ale za ok. 30min. spadek energii, lecz również większe prawodopodobieństwo wystąpienia nadwagi i otyłości, które predysponują do zachorowania na choroby cywilizacyjne. Jak pokazuje raport INFOS “Nadwaga i otyłość w Polsce” z tego roku – zjawisko występuje zdecydowanie częściej wśród polskich chłopców niż dziewcząt (odpowiednio 19,2% oraz 10,4%).  Wśród 11-latków wynosi 31% dla chłopców i 21% dla dziewcząt (średnia dla krajów objętych badaniem HBSC odpowiednio 27% i 17%), wśród 13-latków wynosi odpowiednio 26% i 13% (HBSC 24% i  15%), a  wśród 15-latków odpowiednio 22% i  7% (HBSC 22% i 13%).

 

Propozycje dań

http://orka.sejm.gov.pl/WydBAS.nsf/0/E1076D55B37A9603C12580E2002F7655/$file/Infos_227.pdf 

http://www.izz.waw.pl/attachments/article/7/Piramida%20IZZ%20DM.jpg

 

494

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *