Dieta antyrakowa

O antyoksydantach słyszał już pewnie każdy z nas. Wiele się o nich mówi w kontekście prewencji nowotworów, jednak- czym tak właściwie są? Jakie mają działanie? I przede wszystkim- gdzie można je znaleźć?

 

Co to? Po co?

Antyoksydanty są to substancje, które zapobiegają niszczeniu się i uszkodzeniom komórek. Nasz organizm posiada tzw. wolne elektrony- czyli takie cząsteczki, które “szukają” ciągle wolnego, niesparowanego elektronu. Jeśli dochodzi do zwiększenia ilości wolnych rodników- mamy do czynienia ze zjawiskiem “stresu oksydacyjnego”. Jest on związany z faktem, iż antyoksydanty, zarówno z żywności, jak i wewnętrzne, nie dały rady uporać się z rodnikami i ilość tych niewłaściwych jest w naszym organizmie przeważająca. Dochodzi więc do zmian w DNA, mutacji, które prowadzić mogą właśnie do powstania nowotworu lub innych jednostek chorobowych.

Są to więc idealne, zdrowe produkty, które mają działanie antynowotworowe i bez wątpienia powinny znaleźć się w każdej diecie!

 

Gdzie szukać?

Aby nasz organizm miał możliwość walki z wolnymi rodnikami, potrzeba, by nasze codzienne menu obfitowało w substancje bogate w antyoksydanty właśnie. Gdzie je znaleźć? Z pomocą przychodzi nam tabela ORAC (oxygen radical absorbance capacity). Określa ona zawartość antyoksydantów w jednostkach µmol TE/ 100g. Wiemy więc, ile znajduje się ich w 100g produktu. Zaleca się dla naszego zdrowia, aby dzienne menu było na tyle bogate w te substancje odżywcze, by pokrywało zapotrzebowanie na min. 6000 µmol TE. Gdzie więc szukać?

Poniższa grafika zapożyczona ze strony: http://salaterka.pl/ranking-najlepszych-przeciwutleniaczy_skala_orac/

497

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *