Czym zastąpić chleb?

Polska jak szeroka chlebem stoi! To zdecydowanie jeden z częściej pojawiających się problemów w moim gabinecie. Kanapka kanapkę goni… ah… I nie byłoby w tym nic złego, gdyby było to pieczywo z mąk pełnoziarnistych, z przeróżnymi i za każdym razem innymi dodatkami jak wędlina, różne sery, pasty warzywne oczywiście zawsze z dodatkiem warzyw (i to nie tylko pomidora!) Ale niestety najczęściej jest to biała kroma z żółtym serem i ketchupem pozbawiona wartości zdrowotnych! Zmieńmy to razem!

 

Tortilla

Jestem zdecydowanie za! Oczywiście, co prawda, trzeba się w sklepach naszukać takiej z dobrym składem, ale nie jest to niemożliwe 🙂 Pełnoziarnista tortilla to zawsze urozmaicenie w diecie, gdyż najczęściej stawiamy w nim na warzywa, których brakuje w tradycyjnych kanapkach 🙂

 

Propozycje:

  • tortilla z kiełkami, sałatą/ rukolą/ roszponką, wędzonym łososiem i kiszonym ogórkiem
  • tortilla z serem twarogowym, kiełkami, ajvarem
  • tortilla z mozzarellą, sałatą/ rukolą/ roszponką i pomidorkami koktajlowymi oraz papryką

Papier ryżowy

To dość mało powszechne rozwiązanie, a idealnie sprawdzi się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Można wprowadzić połączenia produktów jak w tortilli, ale także z masłem orzechowym, owocami i orzechami lub pestkami. Pyszne, proste, doskonale wyglądające 😉

 

Propozycje:

  • spring rollsy z łososiem wędzonym, kiełkami, papryką
  • spring rollsy z pomarańczą, kiwi i orzechami
  • spring rollsy z wędliną, ogórkiem zielonym i rzodkiewką

Kasze/ ryż/ makaron

Kto powiedział, że zawsze musisz jeść kanapki? Bo niby szybciej się je przygotowuje? Niekoniecznie! Jeśli tylko masz ugotowaną już kaszę/ ryż/ makaron (np. z obiadu, czy przygotowaną rano i używaną w ciągu 2 dni do różnych dań, jako podstawa z różnymi dodatkami), idzie naprawdę szybko 🙂 A można tutaj “bawić” się ze smakami, połączeniami, przyprawami – za każdym razem danie będzie zupełnie inne 🙂 Takie źródła witamin z gr. B w diecie idealnie wpłyną na polepszenie pracy układu pokarmowego, nerwowego i odpornościowego.

 

Idealne połączenia to:

  • źródła węglowodanów złożonych: kasza/ ryż/ makaron
  • źródła białka: mięso/ ryby/ strączki/ nabiał
  • źródła tłuszczów: oleje roślinne/ orzechy i pestki

Propozycje:

  • sałatka z kaszą jaglaną z ogórkiem kiszonym, mozzarellą, sezamem i papryką
  • sałatka z tuńczykiem, ryżem brązowym, brokułem i czarnuszką
  • sałatka z makaronem pełnoziarnistym, pomidorami suszonymi, serem Feta i słonecznikiem

295

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *