Co na grilla? 5 zdrowych przepisów

Grill kojarzy nam się przede wszystkim z kiełbasą, ketchupem i piwem. W czasie, gdy pogoda dopisuje, czy mniej więcej od kwietnia- maja, jest to nasz sport narodowy 🙂 Jeśli chcesz posłuchać jak przygotować sprzęt do grillowania i czego unikać, koniecznie posłuchaj – https://youtu.be/Fxff7JYZ_gE oraz  https://youtu.be/TGo4-zcobwQ

A teraz to, co zastanawia nas najbardziej – czyli w takim razie co, będąc na diecie można zjeść podczas grillowania? Czy należy unikać ich jak ognia, czy jednak możemy sobie na niego pozwolić od czasu do czasu?

 

Szaszłyki warzywne

  •  1 cukinia
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 brokuł
  • zioła i przyprawy

Brokuła ugotować al dente. Resztę warzyw pociąć w międzyczasie na kawałki kwadratowe. I na koniec najlepsze – a więc nadziewanie szaszłyków. Gdy będą kolorowe i przepięknie wyglądające – wkładamy na grilla na ok. 20 min.

 

Ryba grillowana z sałatką

  • 1 porcja ryby tłustej (np. pstrąg, łosoś) lub chudej (dorsz, mintaj) ŚWIEŻEJ!!!
  • zioła i przyprawy
  • 100g sałaty/ rukoli/ roszponki
  • 30g kiełków
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 15g nasion słonecznika

Rybę posypujemy ziołami, następnie wkładamy na grilla (polecam też opcję z folią alumniową, w którą zawijamy rybę i tak wkładamy na grilla).

Sałatka – warzywa łączymy w misce, następnie polewamy dipem (musztarda połączona z olejem i sosem sojowym). Na koniec posypujemy nasionami.

 

Pierś z kurczaka z dipem ajvarowym oraz tostami pełnoziarnistymi

  • 1 porcja piersi z kurczaka
  • 15g ajvaru
  • 2 kromki chleba żytniego/ razowego
  • 40g sera mozzarella
  • zioła prowansalskie

Kurczaka grillujemy, na koniec smarujemy ajvarem. Chleb nadziewamy mozzarellą, ziołami i również smarujemy ajvarem. Grillujemy z obu stron ok. 5 min.

 

Grillowane warzywa ze strączkami

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżeczka oleju
  • ulubione zioła i przyprawy
  • nasiona i orzechy
  • 1/2 puszki cieciorki
  • 1/2 woreczka kaszy jaglanej

Wszystkie warzywa najpierw tniemy (polecam do tego albo pocięcie w cienkie plastry lub też obieraczką do warzyw wzdłuż), polewamy olejem i posypujemy ziołami, a następnie grillujemy. Łączymy z cieciorką oraz wcześniej ugotowaną kaszą jaglaną. Jeśli lubimy – dodajemy orzechy lub nasiona (tylko pamiętajmy nie za dużo, bo są kaloryczne!).

Ziemniaki/ bataty faszerowane i zgrillowane

  • 2 sztuki ziemniaków/ batatów
  • 40g sera mozzarella
  • 15g pesto
  • 100g mięsa mielonego z drobiu

Ziemniaki albo tniemy w plastry, albo przecinamy na pół. Następnie układamy na folii aluminiowej wzdłuż, od góry smarujemy pesto, wkładamy mięso i ser, “zamykamy” folię i układamy na grillu. Grillujemy ok. 20min.

 

A Wy macie jakieś swoje sprawdzone zdrowe przepisy na grilla? 🙂

 

253

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *