Cholesterol ponad normę mi nie straszny!

Prawie 50% dorosłych Polaków ma problem z podwyższonym cholesterolem. Komórki zapalne wraz z nim właśnie odkładają się w ścianach naczyń krwionośnych tworząc blaszki miażdżycowe. Te natomiast zwężając światła tętnic prowadzą do miażdżycy, która zmniejsza przepływ krwi do narządów powodując ich niedotlenienie. Jest to zjawisko coraz powszechniejsze, badania podają, że cierpi na nią aż 1,3 mln Polaków.

 

Aktywność fizyczna oraz właściwie zbilansowana dieta pozwalają uregulować zaburzenia lipidowe i zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, a nawet poprawić znacząco stan zdrowia chorych, prowadząc do zmniejszenia dawki leków, jak również ich całkowitego wyeliminowania. Jednym z podstawowych kroków w przypadku opisywanej jednostki chorobowej jest wprowadzenie diety niskotłuszczowej oraz zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego. Prowadzi to do zmniejszenia poziomu cholesterolu, a także ułatwia usuwanie płytek miażdżycowych ze światła naczyń. Warto także zwrócić uwagę na szereg produktów, które są łatwodostępne, a więc wszyscy możemy cieszyć się z ich korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy.

 

Aronia

Aronia jest krzewem, który każdy może mieć w swoim ogródku.  Nie jest to duży koszt, natomiast swój własny krzew ogranicza koszty właściwie do zera. Aronia jest bezkonkurencyjna pod względem antocyjanów, czy bogactwa witamin i składników mineralnych. Zgodnie z raportami medycznymi owoc ten znacząco wpływa na spadek poziomu cholesterolu. Kuracja wyciągiem z aronii, przez 2 miesiące, powoduje jego spadek aż o 24%. Natomiast 6 miesięczne, regularne spożywanie soku lub owoców aronii powoduje znaczące obniżenie ryzyka wystąpienia zmian miażdżycowych.

Sok z aronii:

  • Dojrzałe owoce aronii
  • Woda
  • Cukier trzcinowy
  • Świeże liście wiśni (zdrowe, zerwane z końcówek gałązek)

Owoce najlepiej zrywać pod koniec sierpnia lub na początku września, kiedy owoce nie są tak cierpkie. Po umyciu i odsączeniu owoców, przesyp je do (najlepiej emaliowanego) garnka i zalej taką ilością wody by niemal przykryło owoce. Dodaj umyte liście wiśni (10 szt. na 2 kg owoców). Gotuj wszystko na małym ogniu 15 minut. Następnie odstaw przykryty garnek do zmięknięcia owoców. Kiedy owoce są jeszcze gorące (ale już napęczniały) zmiażdż je w garnku, tak by puściły jak najwięcej soku i odstaw na 12h. Po tym czasie przetrzyj powstałą miazgę delikatnie przez sito, odrzucając liście wiśni. Uzyskany sok znów wlej do garnka i gotuj stopniowo wsypując cukier oraz ciągle mieszaj (na 1l soku ok. ½ kg cukru). Sok gotuj ok. 3 minuty ściągając nadmiar tworzącej się piany. Wrzący sok przelej do szczelnych butelek lub słoików i umieść na 2-3h pod kocem. Gotowy sok przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

 

Czosnek

Czosnek posiada wiele zalet leczniczych wspomagających szereg chorób szczególnie w zakresie układu sercowo-naczyniowego. Podobnie jak w przypadku aronii, jest to surowiec tani, który z powodzeniem można zasiać w swoim ogródku. Według badań spożywanie regularne czosnku zmniejsza poziom „złego” cholesterolu LDL już o 4,2% u kobiet i 3,7% u mężczyzn. Ponadto produkt ten zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL o 8,1% u mężczyzn, a także 8,4% u kobiet. Warto podkreślić, że hamuje on proces odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co znacząco ogranicza zwężenie naczyń spowodowane miażdżycą. Odkładanie blaszek miażdżycowych zmniejsza się nawet o 50%. Warto zatem dodawać czosnek do kanapek, sałatek, czy też twarożku.

Pasta z awokado i czosnku:

  • Średni, dojrzały owoc awokado
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • Dość duży ogórek kiszony
  • Mała cebula
  • Pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Posiekaj bardzo drobni czosnek i cebulę. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Awokado przekrój na pół, wyrzuć pestkę i wyjmij miąższ do miseczki. Dodaj cebulę, czosnek, ogórka i pieprz. Starannie wyrób widelcem masę na konsystencję pasty.

 

Cebula

Cebuli nie trzeba opisywać, zna ją każdy i prawdopodobnie każdy znajdzie ją w swojej spiżarni. Podobnie jak czosnek, jest sprawdzonym „lekiem” przy miażdżycy. Według badań, spożywanie codzienne przez 3 miesiące średniej cebuli zwiększa poziom cholesterolu HDL nawet o 30%. Można zatem z powodzeniem włączyć ją do swojej diety jako dodatek do kanapek, sałatek czy surówek. Ostrożność w spożywaniu cebuli należy zachować przy jednoczesnym zażywaniu leków przeciwzakrzepowych (np. zawierających warfarynę), czy też przed planowanym zabiegiem chirurgicznym, w refluksie oraz w przypadku niewydolności nerek.

Nalewka z cebuli na złogi cholesterolu:

  • Szklanka soku z czerwonej cebuli
  • ½ szklanki soku z owoców ciemnych winogron
  • Szklanka soku z cytryny
  • Szklanka alkoholu (może być czysta wódka, koniak czy whisky).

Wyciśnij sok z cebuli i winogron (np. w sokowirówce). Następnie wymieszaj go w szczelnym słoiku ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i dodaj alkohol. Słoik odstaw na 5 dni do lodówki. Przed spożyciem dokładnie wymieszaj. Warto zażywać pół kieliszka takiej nalewki 2 razy dziennie przez k. 4-5 dni. Następnie kurację przerwać na 2 tygodnie i rozpocząć ponownie.

 

Winorośl

Prozdrowotne działanie ciemnych winogron znane są już od tysięcy lat. Warto zagospodarować odrobinę miejsca w przydomowym ogrodzie, właśnie dla winogron, by cieszyć się ich smakiem i korzyściami zdrowotnymi bez większych kosztów. Znany wśród specjalistów na całym świecie „paradoks francuski” polega na tym, że mimo diety Francuzów, obfitującej w wysoką ilość tłuszczy nasyconych, zgony z powodu chorób serca są znacznie rzadsze niż w innych krajach. Jest to spowodowane spożywaniem właśnie czerwonego, wytrawnego wina do niemal każdego posiłku. Wynika to z dużej zawartości resweratrolu, który usprawnia przepływ krwi w organizmie, a także hamuje odkładanie się blaszek miażdżycowych. Niestety ze względu na wysoki Indeks Glikemiczny nie są to owoce zalecane dla diabetyków. Sok z ciemnych winogron, zgodnie z raportami medycznymi, zwiększa poziom cholesterolu HDL od 5% aż do 15%. Bardzo korzystne działanie wykazuje także olej z pestek winogron, który można z powodzeniem wprowadzić do swojej kuchni jako dodatek do sałatek.

Owsianka z ciemnymi winogronami:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 150 ml wody
  • 2 garści ciemnych winogron (zebranych najlepiej późną jesienią)
  • Łyżka orzechów laskowych

Płatki zagotuj na wodzie. Gotową owsiankę przełóż do miseczki, dodaj winogrona i posyp posiekanymi orzechami.

Żurawina

Uczeni zaliczają owoc żurawiny do najzdrowszych na świecie. Pojawia się szereg publikacji zachwalających właściwości tego owocu. Żurawina jest doskonała zarówno na surowo, jak i przetworzona. Należy jednak pamiętać, że suszona żurawina, która najczęściej jest dosładzana nie wykazuje już tak korzystnego działania. Bogactwo antocyjanów oraz resweratrolu sprawia, że jest niesamowicie korzystna dla układu sercowo-naczyniowego. Uczeni odnotowują wpływ żurawiny na rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz znaczne ich uelastycznianie, a także znacząco zmniejsza ilość blaszek miażdżycowych w organizmie i hamuje ich odkładanie. Można stosować ją w kuchni pod wieloma postaciami: jako dodatek do sałatek, koktajli, dań (nawet mięsnych) oraz w postaci dżemu, czy domowego kisielu.

Ryż na mleku z żurawiną:

  • Pół szklanki ryżu (najlepiej brązowego)
  • Szklanka mleka 1,5% tłuszczu
  • Garść żurawiny
  • Garść truskawek

Mleko zagotuj, wsyp ryż i gotuj, aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby dolej nieco mleka. Gotowe danie przełóż do miseczki, dodaj żurawinę i pokrojone w mniejsze kawałki truskawki.

 

Rokitnik

Krzew rokitnika to niedoceniona roślina, która powinna być częściej sadzona w przydomowych ogródkach. Szereg korzyści dla zdrowia, jakie niesie ze sobą ten owoc jest ogromny. Według badań rokitnik opóźnia odkładanie się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, wykazując także ochronne działanie. Ponadto wpływa na spadek cholesterolu LDL oraz znaczący wzrost poziomu cholesterolu LDL. Z powodzeniem rokitnik można włączyć do codziennej diety i czerpać zdrowotne korzyści.

Szybki deser z rokitnikiem:

  • Łyżka dżemu Łowicz 100% rokitnik
  • Jogurt naturalny
  • Otręby owsiane

Jogurt zmieszaj z otrębami i dodaj dżem.

Żeń-szeń

Jest to jeden z niewielu produktów, które ciężko wyhodować w domu, jednak jego cena nie jest wygórowana. Żeń-szeń wykazuje właściwości unieszkodliwiające wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania miażdżycy. Badania wskazują także zdolność żeń-szenia do zmniejszania poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc stężenie cholesterolu HDL.

Nalewka z korzeni żeń-szenia:

  • 25g suszonych, rozdrobnionych korzeni żeń-szenia
  • 250ml spirytusu 70%
  • 2 łyżki miodu

Korzenie żeń-szenia zalej spirytusem (najlepiej wcześniej lekko go podgrzej) w szczelnym słoiku. Trzymaj w ciepłym miejscu 2-3 tygodnie. Pamiętaj by codziennie potrząsać naczyniem, by składniki jak najlepiej się połączyły. Następnie odcedź zawartość przez gazę, dodaj miód i dobrze wymieszaj w szczelnym słoiku. Korzenie po odcedzeniu ponownie zalej taką samą ilością spirytusu. Nalewkę przechowuj w chłodnym miejscu. Przez pierwsze 7 dni warto zażywać po pół łyżeczki nalewki rozcieńczonej w połowie szklanki przegotowanej wody 1 raz dziennie (najlepiej do godziny 12). Następnie dawkę zwiększyć do 1 łyżeczki i stosować 2 razy dziennie (rano i wieczorem).

 

Czarna i czerwona porzeczka

Owoc zaliczany do naszych rodzimych, który często można spotkać we własnych ogródkach, czy też kupić za niewielkie pieniądze. Udowodnione zostało działanie porzeczki zapobiegające postępowi miażdżycy. Ponadto ma działanie wzmacniające, rozszerzające i uelastyczniające naczynia krwionośne. Porzeczka wpływa także na spadek stężenia cholesterolu LDL, a także zmniejsza powstałe wcześniej zmiany miażdżycowe.

Koktajl „Bomba antyoksydantów”:

  • Garść czerwonych porzeczek
  • Garść czarnych porzeczek
  • Garść malin
  • Banan
  • Garść migdałów

Wszystko zblenduj na gładką masę i posyp gotowy koktajl posiekanymi migdałami.

 

Podsumowując w naszym ogrodzie możemy znaleźć wiele składników, które włączając do diety zaowocują poprawą stanu zdrowia oraz zmniejszeniem czy też eliminacją farmakoterapii. Warto korzystać z naturalnych źródeł składników odżywczych i cieszyć się ich dobroczynnymi właściwościami ochraniającymi nas od pogorszenia samopoczucia, stanu zdrowia oraz przedwczesnej śmierci.

 

 

Literatura:

  1. Z. T. Nowak: „Zielony detoks. Jak rośliny lecznicze wymiatają z organizmu wolne rodniki i gwarantują długie życie”, Eureka, 2017.
  2. E. Gherbi: „Znaczenie związków polifenolowych z owoców i warzyw w dietoterapii miażdżycy”, Wyższa Szkoła Zawodowa Łódzkiej Korporacji Oświatowej, 2013.
  3. B. Gryszczyńska, M. Iskra, A. Gryszczyńska, M. Budzyń: „Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych”, Postępy Fitoterapii 4/11.
  4. P. Sicińska, E. Pytel, A. Maćczak, M. Koter-Michalak: „Zastosowanie różnych suplementów diety w zespole metabolicznym”, Postepy Hig Med Dosw (online), 2015.
  5. P. Bośko, W. Biel: „Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego (Hippophaë rhamnoides L.)”, Post Fitoter 2017; 18(1): 36-41.
  6. Ł. Wierucki, T. Zdrojewski, I. Mogilnaya, M. Zarzeczna-Baran, B. Wizner, M. Mędraś, P. Popowski, T. Jędrzejczyk, M. Rutkowski, T. Grodzicki, B. Wyrzykowski: „Polski Projekt 400 Miast — wyniki badań pilotażowych”, Nadciśnienie tętnicze rok 2004, tom 8, nr 5.
  7. B. Wyrzykowski, T. Zdrojewski, E. Sygnowska, U. Biela, W. Drygas, A. Tykarski, K. Kozakiewicz, G. Broda: „Epidemiologia zespołu metabolicznego w Polsce. Wyniki programu WOBASZ”, Kardiologia Polska 2005; 63: 6.

 

825

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *