5 przepisów na fit pierniki

Grudniowe święta kojarzą zdecydowanie z piernikami, zapachem cynamonu i imbiru w całym mieszkaniu. Poniżej przedstawiam kilka “zdrowszych” wersji tych świątecznych przysmaków, by każdy dbający o racjonalne odżywianie znalazł coś dla siebie 🙂

 

Pierniki z mąki pełnoziarnistej i kukurydzianej

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 1 żółtko
  • 100g mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 100g masła/ oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki suche umieszczamy w misce lub na blacie. Następnie dodajemy miód, żółtko jaja oraz masło. Całość energicznie ugniatamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie dzielimy je na części, które rozwałkowujemy. Jeśli ciasto bardzo nam się kruszy, należy je podsypać nieco mąką pełnoziarnistą i dobrze wychłodzone wyrobić, by było elastyczne. Wyciąć odpowiednie kształty i piec pierniki w temp. 180 stopni przez ok. 10- 15min (aż do zezłocenia).

Zmodyfikowany przepis, które inspiracją była strona: https://zdrowejestczadowe.pl/fit-kruche-pierniczki-ciasteczka-korzenne-lukrem-bez-cukru-dekorowac-pierniki-swiateczne/ 

 

Pierniki z mąki żytniej

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki prawdziwego masła ( można zastąpić olejem kokosowym)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie wbijamy jajko. Miód rozpuszczamy z masłem ( lub olejem kokosowym) i dodajemy do reszty składników, znajdujących się w misce. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. (Jeśli mamy problemy z ugnieceniem ciasta dodajemy mąki bądź przegotowanej wody!) Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm i wycinamy kształty foremkami. Pierniki układamy na blaszce, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy je około 8-12 minut. ( tak, aby się zarumieniły)

Przepis pochodzi ze strony: http://czynnikipierwsze.com/fit-pierniki/

Pierniczki z mąki orkiszowej

  • 30 dag mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • 100g oleju roślinnego (np. kokosowego),
  • pół łyżeczki sody.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy robotem kuchennym. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach C.

Przepis pochodzi ze strony: https://dziecisawazne.pl/6-przepisow-na-swiateczne-pierniczki/
www.kuchnianaturalna.pl

 

Pierniczki bezglutenowe

  • mąka jaglana (1/2 szklanki),
  • mąka ryżowa (1/2 szklanki),
  • mąka gryczana (1/2 szklanki),
  • skrobia kukurydziana (1/2 szklanki),
  • siemię lniane (2 łyżki),
  • 1/2 szklanki wody,
  • olej nierafinowany (lub inny tłuszcz, np. kokosowy, masło klarowane, 6 łyżek),
  • syrop daktylowy (1/2 do 3/4 szklanki, wedle gustu),
  • karob (2 łyżeczki),
  • cynamon (2 łyżeczki),
  • goździki (otarte, 1/2 łyżeczki),
  • kardamon (1/2 łyżeczki),
  • gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),
  • kolendra (otarte ziarna, 1/2 łyżeczki),
  • sól (szczypta).

Mąki połącz ze sobą w misce, dorzuć małą szczyptę soli. W garnuszku zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj siemię lniane i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 3 minuty. W drugim garnuszku podgrzej wybrany tłuszcz, syrop, karob, cynamon i resztę przypraw. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź lekko, po czym połącz zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę (możesz zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia). Masa będzie bardzo „glutowata”, zbliżona do kurzego białka. W mieszance mąk wydrąż otwór, wlej doń słodką, aromatyczną, jeszcze ciepłą masę i wmieszaj w nią mąkę. Ciasto, które otrzymasz, będzie bardzo elastyczne. Dlatego, podsypując mąką jaglaną stolnicę, będziesz mógł (mogła) rozwałkować je bardzo cieniutko (u mnie 2-3 milimetry).

Ciasteczka wykrawaj w dowolne kształty, podważaj płaskim nożem zdejmując z podłoża, układaj na blaszce i piecz ok. 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, w zależności od grubości pierniczków.

Przepis pochodzi ze strony: https://dziecisawazne.pl/6-przepisow-na-swiateczne-pierniczki/  smakoterapia.pl

 

Pierniczki wegańskie bezglutenowe

  • 100 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałowe),
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego,
  • 60 g syropu daktylowego/miodu lub innego słodu,
  • 50 ml oleju ryżowego lub innego oleju jednonienasyconego,
  • 80 – 85 ml mleka roślinnego,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej bez mąki pszennej

lub przyprawy:

  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków,
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
  • szczypta soli.

Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej, syrop daktylowy i mleko roślinne. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości okołó 1/2 cm i wykroić pierniki. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 5 minut. Gotowe.

Przepis pochodzi ze strony: https://dziecisawazne.pl/6-przepisow-na-swiateczne-pierniczki/ ammniam.pl

bty
671

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *